Aproape 17.000 de participanţi la Festivalul de Artă Medievală din Cetatea de Scaun a Sucevei

de Tibi Bujdei - Mediafax

Foto: Mediafax (Catalina Filip)

Potrivit unui comunicat al Muzeului Bucovinei, la cea de-a şaptea ediţie a Festivalului de Artă Medievală au participat 16.772 de persoane, din care 6.545 de copii şi 8.235 de adulţi, iar 1.992 persoane au beneficiat de intrare gratuită.

Încasările Muzeului Bucovinei la această ediţie a festivalului au fost de 49.056,5 de lei.

Festivalul de Artă Medievală din Cetatea de Scaun a Sucevei a început vineri după amiază, cu salve de archebuze şi tunuri amplasate pe zidurile cetăţii, dar şi cu prezentarea unei lupte de cucerire a porţii de intrare în cetate.

La deschiderea oficială a festivalului, primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat că această ediţie - a VII-a - este finanţată şi cu fonduri europene, prin proiectul "Perle Medievale", prin care sunt promovate cetăţile Suceava, Hotin şi Soroca în cadrul Programului Operaţional de Cooperare România-Ucraina-Republica Moldova.

Autorităţile sucevene au achiziţionat costume şi recuzită pentru Festivalul Medieval din Cetatea de Scaun a Sucevei, directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, fiind îmbrăcat în boier, iar alţi angajaţi ai muzeului în diferite costume de epocă.

Lungu a spus că Festivalul de Artă Medievală de la Suceava este un festival de referinţă şi că, după ce lucrările de reabilitare a Cetăţii de Scaun se vor finaliza, în acest loc vor fi organizate mult mai multe evenimente.

În zilele festivalului, străjerii Cetăţii Bistriţa au prezentat spectacole interactive cu publicul, dar au fost şi dansuri medievale prezentate de Paladinii de Terra Medies. Totodată, au fost prezentări de arme realizate de Cavalerii de Mediaş, jocuri medievale, turniruri de arme şi jonglerii cu steaguri, ateliere de luptă, spectacole de foc, precum şi demonstraţii de mers prin foc, realizate de Coco Fachirul, dar şi spectacole cu foc, concerte sau dansuri.

Manifestările s-au încheiat duminică seară.

 

 

 

Versiune mobil | completa