CEL MAI VALOROS ZIAR DIN LUME

Ziarul "Zimbrulu si Vulturulu" valoreaza trei milioane de euro pentru ca are aplicat pe prima pagina opt timbre "Cap de Bour".

La Iasi s-a tiparit cel mai scump ziar din lume. Ziarul se afla in momentul de fata intr-o banca in Elvetia iar valoarea sa este estimata la trei milioane de euro.

 

 

Timbre tiparite manual

In 1858, in Moldova, "Zimbrulu si Vulturulu" era cunoscut ca ziar unionist, alaturi de revista "Steaua Dunarii", condusa de Mihail Kogalniceanu. Valorosul exemplar a fost tiparit in luna mai, iar valoarea unui abonament anual era de trei galbeni. Coincidenta a facut ca acesta sa fie primul exemplar dintr-un teanc de ziare expediat la Galati. "Pentru ca pachetul respectiv cantarea foarte mult, pe primul ziar s-au aplicat opt timbre din a doua emisiune «Cap de bour». Era o marca speciala, exclusiv pentru achitat expedierea unui ziar prin posta", explica Florin Patapie Raicu, presedintele Societatii Filatelice "Moldova" Iasi.

 

"Timbrele de aur" erau tiparite la vremea respectiva la Atelia Timbrulu (Atelierul Timbrului), care functiona intr-o cladire situata pe Strada Mare, actualul bulevard Stefan cel Mare din Iasi, in apropierea Bisericii Catolice. "Tiparul era manual, se lucra dupa niste matrite. Se tiparea mai intai o jumatate de coala, apoi se intorcea coala si urma cealalta jumatate. Timbrele se decupau cu foarfeca", explica Patapie-Raicu.

 


 

 

Ultima expozitie

Dar cum a ajuns acest ziar sa existe si astazi? Aici apar legendele, povestile cu negustori si filatelisti inraiti. Se spune ca, odata ajuns la destinatie, "Zimbrulu si Vulturulu" a fost vandut pe cateva parale unui librar iesean, colectionar de timbre, care avea o afacere in Galati. "Numele celor care au detinut acest ziar in secolul 19 nu se cunoaste. Nu s-a reusit sa se stabileasca pana acum numele primilor proprietari pentru ca nu exista documente", spune Patapie-Raicu.

 

Ultima data cand a fost vazut acest ziar a fost in 1969, cand proprietarul de atunci l-a prezentat alaturi de colectia sa de timbre la o expozitie mondiala organizata la Sofia, Bulgaria. "Atunci «Zimbrulu si Vulturulu» alaturi de intreaga colectie a castigat marele premiu. Ulterior, ziarul a intrat in posesia unui colectionar din Elvetia. Pentru ca valoarea sa este foarte mare, ziarul se afla depus intr-o caseta de valori la o banca. Nu a mai fost scos la nici o licitatie", adauga Patapie-Raicu.

 

 


Cum se stabileste valoarea

La prima vedere, pentru un nefilatelist, celebru "Cap de Bour" nu spune nimic: o bucatica de hartie ingalbenita cu stema Moldovei gravata pe ea. "Este valoros pentru ca este primul timbru emis in Romania, primul din Sud-estul Europei. De exemplu, un Cap de Bour din prima emisiune cu valoarea nominala de 81 parale ajunge la 600 milioane de lei. Cel mai ieftin din prima emisiune este cel cu valoarea nominala de 54 de parale si se vinde cu 100 milioane de lei vechi", sustine Patapie-Raicu.

Preturile variaza in functie de "calificativul de calitate". Un timbru de calitatea I este cel "bine centrat, cu datelura intreaga, coloritul proaspat si guma originala" iar cel de calitatea a III-a are "gauri de ac, cu pliuri, hartie ingalbenita, urme de sarniera. "Ceea ce mai contribuie la stabilirea valorii este istoria timbrului, cand a fost emis si mai ales de cate ori a fost scos la licitatie, cati proprietari a avut, in ce colectii s-a aflat etc", mai adauga Patapie-Raicu. Cum poti face ca un singur ziar sa valoreze 3 milioane de euro? Presedintele filatelistilor ieseni ofera cea mai simpla reteta: aplici mai multe exemplare de timbre noi dar "de colectie" pe prima pagina si-l faci uitat undeva intr-un sertar. Nu uita insa sa-l treci in testament iar daca alegi ca in zestrea stranepotilor tai sa fie un exemplar din IESEANUL, cu siguranta nu vei regreta.

 


Curiozitati din lumea timbrelor

Penny Black, prima emisiune postala din lume, a aparut in Marea Britanie la 6 mai 1840, afisand portretul reginei Victoria. Brazilia a fost cea de-a doua tara care a tiparit marci postale in 1843.

Cel mai mic timbru din lume a fost emis in statul columbian Bolivar masurand 9,5 mm x 8 mm

Prima revista filatelica din Romania a aparut in 1881 si se intitula "Trimbophilo"

Prima carte postala romaneasca a fost emisa in 1873

La 1891 a fost organizata prima expozitie filatelica din Romania. Expozitia a avut un caracter privat si s-a organizat in casa lui Dimitrie Butculescu (actualul cazino Lido)

un articol de SILVIA CRAUS

 

* Articol publicat in IESEANUL 23 august 2005

 
Tag-uri:
ziar
,milioane
,euro

 

Versiune mobil | completa