CJ Suceava îi răspunde lui Flutur: Mănăstirea Dragomirna nu poate fi inclusă în lista UNESCO

de Tibi Bujdei - Mediafax

Foto: Mediafax (Sorin Toma)

Mănăstirea Dragomirna nu poate fi inclusă în lista patrimoniului mondial UNESCO, a anunţat, luni, conducerea Consiliului Judeţean Suceava, care precizează că monumentul, deşi este impresionant, nu are picturi exterioare, răspunzând astfel unei iniţiative lansate de senatorul PDL Gheorghe Flutur.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Consiliul Judeţean (CJ) Suceava, în prezent, pe lista patrimoniului mondial UNESCO se află opt biserici din judeţul Suceava, înscrise în anul 1993, respectiv Biserica Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul din satul Arbore, Biserica Adormirea Maicii Domnului şi Sfântul Gheorghe a fostei Mănăstiri Humor, Biserica Buna Vestire a Mănăstirii Moldoviţa, Biserica Sfânta Cruce din Pătrăuţi, Biserica Sfântul Gheorghe din Suceava, Biserica Sfântul Gheorghe a fostei Mănăstiri Voroneţ şi Biserica Învierea Domnului din Suceviţa.

"Motivaţia includerii acestor biserici în circuitul UNESCO este dată de unicitatea ansamblurilor de picturi murale exterioare, particularizate prin întinderea lor pe întreaga suprafaţă a turlei şi a zidurilor", se arată în documentul citat.

CJ Suceava îi reaminteşte senatorului PDL Gheorghe Flutur criteriile în baza cărora o biserică poate fi inclusă în lista patrimoniului mondial UNESCO şi precizează că, potrivit Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO (1993), bisericile din circuitul UNESCO trebuie să aibă toate faţadele acoperite cu picturi exterioare, astfel încât "să întruchipeze un fenomen artistic unic şi omogen, direct inspirat de artă bizantină".

"Mănăstirea Dragomirna nu deţine faţade acoperite cu picturi, însă este un monument decorat cu elemente sculpturale exterioare impresionante", se mai arată în comunicat.

Gheorghe Flutur, aflat duminică la inaugurarea unui cămin cultural în comuna Mitocul Dragomirnei, a spus că ar trebui ca Mănăstirea Dragomirna să fie inclusă în patrimoniul mondial UNESCO, la fel cum s-a procedat în cazul Mănăstirii Suceviţa, care a fost inclusă în lista UNESCO în vara anului 2010.

Mănăstirea Dragomirna, aflată la 15 kilometri distanţă de municipiul Suceava, ctitorită de mitropolitul cărturar Anastasie Crimca şi de marele logofăt Lupu Stroici între 1608-1609, impresionează prin forma de "lamă" pe care o are biserica, privită pe axa longitudinală, turla având o înălţime de 42 de metri.

Biserica este decorată în exterior cu elemente sculpturale ce alcătuiesc o broderie, iar pictura interioară este inovatoare prin concepţia în alegerea şi tratarea temelor.

Biserica "Învierii" de la Mănăstirea Suceviţa a fost inclusă în Lista Patrimoniului Mondial la reuniunea UNESCO care s-a desfăşurat în luna august 2010, în Brazilia.

Bisericile din Moldova au fost incluse în lista patrimoniului mondial în anul 1993, iar Biserica "Învierii" din Suceviţa a completat acest complex. Zidurile interioare şi exterioare sunt în întregime decorate cu picturi datând de la sfârşitul secolului al XVI-lea. Biserica este situată în interiorul Mănăstirii Suceviţa şi este singura care include o reprezentare a scării Sfântului Ioan Climax.

 
Tag-uri:
cj suceava
,flutur
,unesco

 

Versiune mobil | completa