De ce au apărut, deodată, femei goale pe coperta ziarului Evenimentul?

Fotografiile cu nuduri şi subiectele abordând teme sexuale abundă zi de zi în ziarul ieşean

Schimbare radicală, în plan editorial, pentru principalul ziar de anunţuri din Iaşi. După ani şi ani în care abordarea temelor de orice fel era făcută pe un ton neutru, de câteva săptămâni prima pagină a cotidianului Evenimentul s-a schimbat 180 de grade.

Astfel, după ce arestarea în 2006 a prefectului de Iaşi, Radu Prisăcaru, a primit un spaţiu infim pe copertă - mai mic decât subiecte mărunte -, acum unei întâlniri a femeilor social-democrate cu Mircea Geoană i se alocă un editorial cu titlul "Am o întrebare. Pot să ţi-o pun?", iar o propunere a unor părinţi ca profesoarele să poarte minijupă şi decolteu adânc a fost principalul subiect al ziarului, "asezonat" cu o fotografie "provocatoare". Exemplele pot continua.


Ca o concluzie, se poate afirma că această schimbare de optică este, probabil, cea mai spectaculoasă din presa locală ieşeană post-revoluţionară. Exagerând puţin ar putea fi asemănată cu o măicuţă care-şi face de cap în discotecă purtând - normal -, minijupă şi având decolteu adânc.


www.ieseanul.ro l-a întrebat pe redactorul-şef al cotidianului Evenimentul, Dan Doboş, cum se explică acest lucru. "E mult prea mult spus «schimbare pe plan editorial», deşi observaţia dvs. privitoare la eforturile noastre de a schimba câte ceva e justă. Cotidianul Evenimentul Regional al Moldovei are de ceva vreme ambiţia a avea mai multe pagini de publicistică decât de mică şi mare publicitate. Ca urmare a acestui efort, a crescut semnificativ şi secţiunea economică a ziarului, de pildă. Eforturile noastre principale s-au canalizat însă pe partea de life-style şi monden, domenii în care nu excelam până acum. Odată cu inserarea a patru pagini zilnice de magazin la sfârşitul ziarului ne-am racordat la ceea ce pare a fi gustul public şi am renunţat la o oarecare încremenire şi la nişte tabu-uri redacţionale care datau de mulţi, prea mulţi ani", a explicat Dan Doboş.


Care a fost reacţia celor din redacţie? "Adaug pe un ton uşor amuzat că această schimbare i-a entuziasmat într-o măsură poate prea mare pe colegii mei. E un păcat al schimbării fiindcă şi nu fac un secret din faptul că încă ne căutăm tonul adecvat. Dacă este să răspund însă concret la întrebare, aş putea să vă spun că materialele de care aţi pomenit par să fie astăzi în presă ca un condiment: dacă nu pui deloc, eşti fad, dacă pui prea mult, eşti dezgustător. Sper să găsim proporţia potrivită pentru toţi cei care ne citesc", spune redactorul-şef.


Fondat la Iaşi în 1893, Evenimentul a reapărut după Revoluţie, devenind în timp cel mai important ziar de mică publicitate pe plan local, având însă distribuţie regională. A rezistat de mai multe ori încercărilor concurenţei de a-i fi preluată piaţa anunţurilor de acest gen. Din decembrie 2007, în Iaşi a apărut un alt ziar concurent direct pentru Evenimentul: 7 Est.


Auditat de Biroul Român de Audit al Tirajelor, Cotidianul Evenimentul Regional al Moldovei a avut în primul trimestru din 2008 o medie lunară de circa 6.100 de copii difuzate pe apariţie.

 

 

Versiune mobil | completa