Gala UNITER va fi organizată la Iaşi. Oraşul, candidat la titlul de Capitală culturală

de Florin Ghetau

Foto: Publimedia (Andrei Spirache)

Preşedintele UNITER, Ion Caramitru, a afirmat, luni, într-o conferinţă de presă, că sprijină candidatura Iaşiului pentru obţinerea titlului de Capitală culturală europeană în 2021, adăugând că gala UNITER, programată luni seară la Iaşi, reprezintă un pas important pentru viaţa culturală a oraşului.

Ion Caramitru a afirmat, la Iaşi, că ediţia a XXI-a a galei UNITER, care va avea loc luni seară la Teatrul Naţional din Iaşi, reprezintă un pas important pentru viaţa culturală a oraşului.

"Ideea de a organiza la Iaşi gala UNITER s-a născut spontan şi este dorinţa mea de a propulsa Iaşiul ca viitoare capitală europeană. Spun asta pentru că Iaşiul merită cu prisosinţă acest titlu. Punând în balanţă motivele unui asemenea demers, ceea ce oferă Iaşiul culturii româneşti şi universale este extraordinar de important”, a spus Ion Caramitru.

El a afirmat că până în 2021 este suficient timp pentru ca în Iaşi să fie făcute investiţii consistente.

"Pentru mine, Iaşiul este al doilea oraş de suflet. Când am fost ministru al Culturii şi am demarat programul naţional de restaurare a monumentelor, 30 la sută din suma alocată s-a îndreptat către obiective importante din Iaşi.(...) Cu toate că şi Timişoara, respectiv Cluj-Napoca sunt candidate pentru titlul de Capitală culturală europeană, eu mă declar susţinător al Iaşiului în această competiţie", a declarat preşedintele UNITER, Ion Caramitru.

Gala premiilor Uniunii Teatrale din România (UNITER) din acest an va avea loc la Iaşi luni seară, la Teatrul Naţional.

La eveniment sunt aşteptate să participe câteva sute de personalităţi din ţară şi străinătate, costul evenimentului fiind estimat la peste 900.000 de lei.

Şeful Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, a precizat că instituţia pe care o conduce a alocat 180.000 de lei pentru ediţia din acest an a Galei UNITER.

Până în prezent, galele UNITER s-au desfăşurat doar în Bucureşti, cu excepţia ediţiei din 2007, când evenimentul a avut loc la Sibiu, în anul în care acest oraş a fost desemnat Capitală culturală europeană.

 

 

Versiune mobil | completa