Peste 250 de angajaţi ai Reparaţii Locomotive din CFR au protestat la Timişoara, Ploieşti şi Iaşi

de Daciana Ilie, Florin Ghetau, Liliana Iedu

Foto: Mediafax (Octav Ganea)

Peste 250 de angajaţi de la Reparaţii Locomotive din cadrul CFR Călători au protestat, miercuri, la Timişoara, Ploieşti şi Iaşi, nemulţumiţi că nu şi-au încasat salariile la termen, ei primind asigurări că îşi vor primi banii.A

proximativ 50 de angajaţi din cadrul filialei Iaşi a societăţii Reparaţii Locomotive din CFR Călători au declanşat, miercuri dimineaţă, un protest spontan, nemulţumiţi că nu şi-au încasat salariile.

"Sunt aproximativ 50 de persoane. Nu am primit nicio notificare din partea lor, deoarece a fost un conflict spontan. Oamenii sunt nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile la termen. Înţeleg că banii au fost viraţi, dar probabil intră în conturi cu o oarecare întârziere", a declarat Vintilă Iordan, directorul Regionalei CFR Călători Iaşi.

El a afirmat că traficul feroviar nu este afectat pe raza regionalei CFR Iaşi.

"Protestul a fost declanşat în jurul orei 9.00. Nu este afectată circulaţia trenurilor. S-a discutat cu ei şi din semnalele pe care le am, se vor întoarce la lucru. Au primit asigurări că îşi vor primi banii", a mai spus directorul regionalei CFR Iaşi, Vintilă Iordan.

Şi la Ploieşti, aproximativ 20 de angajaţi de la Depoul CFR Ploieşti Reparaţii Locomotive din cadrul CFR Călători au întrerupt lucrul, miercuri dimineaţă, după ce au aflat că unii dintre colegii lor din alte depouri din ţară au recurs la această formă de protest întrucât nu şi-au primit salariile.

Potrivit lui Gheorghe Chiriţă, liderul sindicatului mecanicilor şi reparatorilor de locomotivă din Depoul CFR Ploieşti, aproximativ 20 din cei 200 de angajaţi ai acestui depou au întrerupt lucrul în jurul orei 9.30-10.00.

Gheorghe Chiriţă a precizat că cei doi 20 de oameni care lucrează ca reparatori pentru locomotivele de trenuri de călători nu sunt membri ai sindicatului pe care el îl conduce, ci ai altor două sindicate şi că aceştia au cele mai mici salarii din depou, venitul net al acestora ajungând la aproximativ 1.000 de lei pe lună.

Potrivit sursei citate, acţiunea de protest a celor 20 de muncitori nu afectează traficul feroviar.

Gheorghe Chiriţă a precizat că, la ora transmiterii acestei ştiri, liderii mai multor sindicate din CFR Călători au fost convocaţi la o şedinţă cu conducerea companiei şi că aceasta din urmă le-a dat asigurări angajaţilor că în cursul zilei de miercuri situaţia privind salariile va fi rezolvată.

Totodată, 180 de angajaţi de la Reparaţii Locomotive din cadrul CFR Timişoara au întrerupt lucrul, ieşind în curtea depoului din Gara de Nord, nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile. În jurul prânzului, aceştia au plecat la masă, spunând însă că vor reveni la protest.

"A fost oprirea voluntară a lucrului după ora 8.00, reacţia a fost una în cascadă, în toată ţara. De vreo doi ani avem întârzieri la salarii de la o zi la câteva zile. Au fost situaţii în care s-au plătit în tranşe, apoi s-a revenit la normal. În momentul de faţă plata trebuia făcută în 15, astăzi suntem în 17, sunt nişte probleme tehnice, cu conturi blocate, pe care trebuie să le rezolve cei de la administraţie. S-a mai întâmplat şi altădată, cei care sunt în centralul societăţii şi-au luat banii, ceilalţi nu", a spus liderul sindical de la Reparaţii Locomotive al CFR Timişoara, Ionel Faraon.

Potrivit sursei citate, muncitorii au oprit protestul la prânz, pentru a merge la masă, însă au spus că vor relua acţiunea.

Ionel Faraon a mai spus ca traficul feroviar nu este afectat de această grevă.

Aproape 2.000 de angajaţi de la societatea Reparaţii Locomotive Braşov au oprit spontan lucrul, miercuri dimineaţă, nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile.

"Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a discutat şi a analizat această problemă în şedinţa operativă din cursul dimineţii, împreună cu managerul şi preşedintele Consiliului de Administraţie al CFR Călători, şi a solicitat aplicarea în mod urgent a măsurilor necesare împotriva persoanelor responsabile, astfel încât probleme de acest gen să fie evitate pe viitor", se menţionează în comunicat.

Transporturile precizează că SCRL Braşov desfăşoară activitate de reparaţii material rulant, traficul feroviar nefiind afectat de acest protest spontan, iar circulaţia se desfăşoară conform programelor din mersul trenurilor de călători.

CFR Călători a virat joi 1,7 mil. lei pentru plata salariilor angajaţilor filialei de reparaţii a locomotivelor, dar banii nu au ajuns la beneficiari fiindcă "circuitul financiar nu s-a derulat corespunzător" şi "se depun eforturi" pentru remedierea situaţiei, se arăta într-un comunicat al Ministerului Transporturilor.

"Circuitul financiar intern nu s-a derulat corespunzător, ceea ce a cauzat întârzieri la plata salariilor pentru un număr de aproximativ 800 de salariaţi, din totalul de 1.800 angajaţi. În acest moment se depun toate eforturile, astfel încât anagajaţii să-şi primească drepturile salariale în cel mai scurt timp", se preciza în comunicatul citat.

 
Tag-uri:
cfr
,protest
,

 

Versiune mobil | completa