Salonul de Carte Bookfest vine la Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi

de Oana Ghita - Mediafax

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT), care are loc între 23 şi 27 octombrie, va găzdui, în premieră, Salonul de Carte Bookfest, un eveniment editorial anual de tradiţie, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Astfel, după Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara, Iaşiul intră în reţeaua ediţiilor Bookfest. Între 25 şi 27 octombrie, în Sala Paşilor Pierduţi de la Universitatea "Al. I. Cuza" din Iaşi, publicul se va putea întâlni cu oferta de carte a celor mai importante edituri din România şi va putea participa la evenimente ale căror protagonişti vor fi autorii invitaţi în cadrul FILIT, dar şi oaspeţi speciali ai expozanţilor.

"Desfăşurarea primei ediţii a Salonului de Carte Bookfest Iaşi în interiorul primei ediţii a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi este, în primul rând, o fericită coincidenţă pentru public, care are astfel ocazia să întâlnească mari autori alături de cărţile lor, într-un cadru demn de un oraş care ia în serios candidatura la titlul de Capitală culturală europeană. În al doilea rând, este pentru noi, editorii, ocazia să vedem cum reacţionează şi în afara Bucureştiului iubitorii de carte la acest tip de evenimente - pe care nu le întâlnim, din păcate, în alte locuri din ţară. Şi, în al treilea rând, este, sper, începutul unei frumoase prietenii între două manifestări - Bookfest Iaşi şi FILIT -, pe care ne dorim cu toţii să le vedem crescând cât mai frumos în anii viitori", a declarat preşedintele Asociaţiei Editorilor din România (AER), Grigore Arsene, organizatorul Bookfest.

Salonul Internaţional de Carte Bookfest este o manifestare de tradiţie organizată de AER, sub egida Federaţiei Editorilor din România, cea mai importantă confederaţie patronală din mediul editorial românesc. Bookfest s-a impus încă de la prima ediţie, în 2006, în spaţiul cultural ca un eveniment care promovează lectura şi accesul consumatorilor de carte la produsele editoriale de calitate. AER a fost fondată în 1991 şi este principala asociaţie profesională a editorilor de carte din România, care reuneşte editori din toate domeniile de interes cultural.

"Salonul de Carte Bookfest întregeşte conceptul FILIT, prin contactul direct cu cartea pe care publicul îl va avea în zilele festivalului. Un astfel de salon reprezintă un ingredient esenţial într-o sărbătoare a cărţii. Cu atât mai mult cu cât unul dintre criteriile importante care au stat la baza selecţiei noastre a fost şi acela al accesului în limba română la volumele scriitorilor străini - toţi sunt traduşi la edituri importante de la noi, iar cărţile lor se vor găsi la standurile acestora. Nu în ultimul rând, prin FILIT şi Bookfest se adaugă un salon de carte de toamnă, binevenit pentru Iaşi", spune Dan Lungu, manager FILIT şi director al Muzeului Literaturii Române din Iaşi.

În perioada 23 - 27 octombrie, Iaşiul va deveni centrul industriei editoriale din Europa de Est, facilitând întâlnirea publicului cu cei mai importanţi scriitori, traducători, oameni de media, directori de festivaluri, critici literari din România şi din întreaga lume. Oraşul Iaşi va sărbători literatura şi cartea împreună cu cei peste o sută de invitaţi speciali - de la autori premiaţi cu Nobel la vedete internaţionale şi profesionişti ai cărţii, dar şi alături de publicul din regiunea Moldovei şi din ţară.

 
Tag-uri:
bookfest
,filit
,

 

Versiune mobil | completa