SJU Vaslui a încasat într-o lună 1.220 de lei din coplată, sub 5% din totalul bolnavilor

de Andreea Unturica - Mediafax, Teodor Istrate

Foto: Mediafax (Silviu Matei)

Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui a încasat, în prima lună de la introducerea coplăţii pentru pacienţi, suma de 1.220 de lei din taxa de externare, ceea ce reprezintă sub cinci la sută din totalul bolnavilor care au trecut în aprilie prin unitatea medicală, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Doar aproape cinci la sută din pacienţii care beneficiază de îngrijiri medicale la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Vaslui plătesc acea taxă obligatorie impusă de Ministerul Sănătăţii la externare, care la nivelul unităţii medicale vasluiene a fost stabilită în cuantum de zece lei, restul de 95 la sută fiind scutiţi de la plata acestei taxe.

Drept dovadă, în prima lună de la introducerea coplăţii, SJU Vaslui a încasat 122 de taxe de externare, în sumă totală de 1.220 de lei, în condiţiile în care s-au făcut aproximativ 2.500 de externări.

"Aşa după cum anticipam, încasările din taxa de externare sunt extrem de mici, având în vedere că majoritatea pacienţilor sunt scutiţi de la coplată, în baza criteriilor stabilite de Ministerul Sănătăţii. Era mult mai bine pentru spital dacă ni se permitea să percepem în continuare acea taxă de 10 lei pentru foaia de observaţie sau cinci lei pentru cei care doreau să intre cu maşina personală în curtea unităţii. Numai din această ultimă taxă încasam undeva la 600 de lei pe zi, ceea ce înseamnă echivalentul actualei coplăţi pe o jumătate de lună", a declarat, marţi, pentru corespondentul MEDIAFAX managerul SJU Vaslui, Ana Rinder.

Cele mai mari încasări din taxa de externare au fost înregistrate pe Secţia de Neurologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui, acolo unde medicii au tăiat 30 de chitanţe, în cuantum total de 300 de lei.

Introducerea coplăţii pentru pacienţi de la 1 aprilie a avut ca un prim efect în judeţul Vaslui creşterea cu 25 la sută a intervenţiilor Serviciului de Ambulanţă în teritoriu.

Potrivit actului normativ privind coplata, sunt scutiţi de plata taxei de externare o serie de pacienţi, respectiv gravidele, copiii, pensionarii cu venituri sub 740 de lei, bolnavii cronici care sunt înscrişi în programele naţionale de sănătate, persoanele cu dizabilităţi, precum şi cei care reprezintă urgenţe medicale.

 
Tag-uri:
spital
,taxă externare
,

 

Versiune mobil | completa