Sute de hectare de terenuri, case, fântâni şi drumuri, afectate de ploile torenţiale din judeţul Iaşi

de Andreea Unturica - Mediafax, Florin Ghetau

Foto: Mediafax (Liviu Chirica)

Sute de hectare de terenuri agricole, mai multe case, zeci de fântâni şi mai multe porţiuni de drumuri comunale şi judeţene au fost afectate, în urma ploilor torenţiale din ultimele 24 de ore, căzute în şase comune ale judeţului Iaşi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit conducerii Prefecturii judeţului Iaşi, până luni după-amiază, au fost primite rapoartele privind pagubele produse de precipitaţii în comunele ieşene Ţibana, Ciurea, Bârnova, Ciorteşti, Grajduri şi Tomeşti.

În comuna Ţibana au fost afectate trei poduri, 350 de metri de drum judeţean, 850 de metri de drum comunal şi 22,5 kilometri de drum sătesc. Apele au afectat şi 200 de hectare de teren agricol din aceeaşi localitate.

Comitetul local pentru situaţii de urgenţă Ciurea a anunţat că ploile şi scurgerile de pe versanţi au afectat 12 case şi 12 anexe gospodăreşti, un pod, 3,7 kilometri de drum judeţean, 17 kilometri de drum comunal şi sătesc, 111 hectare de teren agricol şi au fost colmatate 28 de fântâni de pe domeniul public.

În comuna Bârnova au fost înregistrate precipitaţii sub formă de averse de 50 - 70 l/mp. Scurgerile de pe versanţi, în special, au avariat două poduri, 200 metri de drum judeţean, 15 kilometri de drum comunal şi sătesc.

În comuna Ciorteşti au fost afectate un drum comunal pe o distanţă de aproape doi kilometri şi un pod.

În urma precipitaţiilor abundente, în comuna ieşeană Grajduri a fost afectat drumul comunal pe o distanţă de peste 11 kilometri.

Potrivit şefilor Prefecturii ieşene, comuna Tomeşti a raportat 37 de curţi inundate, două case, două anexe gospodăreşti, în jur de 30 de kilometri de drum judeţean, comunal şi sătesc.

"Toate datele prezentate au fost trimise de la nivelul comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă. Echipe formate din reprezentanţi ai mai multor instituţii vor verifica fiecare situaţie raportată de comitetele locale pentru situaţii de urgenţă şi vor stabili în ce proporţie au fost avariate obiectivele", se arată într-un comunicat transmis presei de conducerea Prefecturii judeţului Iaşi.

În municipiul Iaşi, zeci de case au fost inundate în urma ploilor torenţiale căzute în noaptea de duminică spre luni. Totodată, mai multe străzi din municipiu au fost inundate întrucât sistemul de canalizare al oraşului nu a făcut faţă precipitaţiilor abundente. Reprezentanţii ISU Iaşi au intervenit în diverse zone ale oraşului pentru scoaterea apei din curţi şi locuinţe.

Luni după-amiază, apa continua să băltească pe mai multe artere din oraş, drumurile respective fiind impracticabile. De asemenea, a fost afectat transportul în comun în municipiul Iaşi, regia locală de transport hotărând să înlocuiască tramvaiele cu autobuze.

Potrivit specialiştilor, în noaptea de duminică spre luni, în zona judeţului Iaşi s-au înregistrat precipitaţii de 118 litri pe metrul pătrat.

 
Tag-uri:
iaşi
,inundaţii
,pagube

 

Versiune mobil | completa