Au făcut bani pentru ei, vor face şi pentru Iaşi?

Vila vicepreşedintelui de la judet, Constantin Adascaliţei este doar o mică parte a averii de milioane de euro.

O parte dintre consilierii locali şi judeţeni aleşi pe listele de partid pentru următorii patru ani de mandat au demonstrat, până în prezent, că ştiu foarte bine să facă bani, cel puţin în afacerile personale. Unii se mândresc cu poziţii de top, fiind clasaţi printre cei mai bogaţi oameni ai ţării, alţii trăiesc cu venituri peste medie şi câştiguri care nu le aduc grija zilei de mâine.
Un calcul fugar al averilor celor mai bogaţi dintre consilieri demonstrează că suma totală depăşeşte lejer bugetul oraşului pe un an.

Surdu - „perla coroanei“
Consilierul local PD-L Gabriel Surdu se află în prezent pe prima poziţie a celor 63 de consilieri ai Iaşului, 27 locali şi 36 judeţeni. Surdu a trecut înainte de alegerile locale, de la PSD la PD-L, împreună cu un grup de patru colegi, foşti social democraţi.
În anul 2007, omul de afaceri a fost prezent în Top Capital, cu o avere estimată la peste 18 milioane de dolari, dobândită din afaceri în construcţii şi turism. Pentru Gabriel Surdu, ultimii trei ani au adus în prim plan foarte multe investiţii în proiecte imobiliare. El controlează pachete semnificative de acţiuni la grupul de firme Valgab Invest şi Terramold. Cel mai probabil anul viitor va demara şi construcţia unui hotel de patru stele, în centrul oraşului. Consilierul democrat liberal s-a lansat în afaceri ca reprezentant al ruşilor de la Lukoil, fiind unic constructor al benzinăriilor acestui concern.
Cu banii adunaţi din această afacere a cumpărat suprafeţe foarte mari de teren în împrejurimile Iaşului. Surdu s-a asociat cu un grup de investitori americano-israelieni care au demarat deja investiţii consistente în imobiliare în Iaşi şi Cluj. La capitolul maşini, consilierul deţine un Mercedes.

Ionescu - milionarul politician
Omul de afaceri Sorin Ionescu se află pe cea de-a doua poziţie în topul consilierilor locali, cu o avere care se ridică la câteva milioane de euro. Este administrator al SC Instalaţii Grup Iaşi. Consilierul local PD-L mai deţine 25% din acţiuni la SC Agregate Est, 96% din acţiuni la SC Compania Imobiliare, 50% din acţiuni la SC Nord Imobiliare şi 33% la SC Storm.
De asemenea, Ionescu are în proprietate două terenuri intravilane în Iaşi, dar şi două terenuri extravilane agricole. La capitolul autovehicule, democrat liberalul deţine o maşină marca Mercedes Smart. Pedelistul are şi două împrumuturi bancare, unul de 280.000 de euro din 2007 şi unul realizat în acest an, de 100.000 de euro.

Liberal cu cartier de vile
Următorul milionar în euro este liberalul Radu Botez care, prin firmele pe care le controlează, este implicat în mai multe proiecte imobiliare importante din Iaşi. Consilierul PNL deţine două apartamente în oraş, două terenuri în zona Bucium şi 8,2 hectare de teren în judeţul Vaslui. Este acţionar la două firme, CD Total şi Construct Design, care îi aduc venituri de peste 1 milion de euro. Cea mai activă firmă din portofoliul liberalului este Construct Design, care acum trei ani a realizat o cifră de afaceri de 23,5 milioane de lei. Botez spune că deţine doar un autoturism Audi A6.

Vila Cameliei Gavrilă, aproape la cheie
Numită de curând în funcţia de viceprimar al Iaşului, Camelia Gavrilă, şefa Inspectoratului Judeţean (ISJ), îşi construieşte, la câteva sute de metri de fostul Han „Trei Sarmale“ din Bucium, o vilă de peste 200 mp.
Gavrilă mai deţine un apartament în Iaşi, o casă de locuit şi un teren de trei hectare în comuna băcăuană Valea Seacă. De asemenea, vicele are în proprietate un autoturism VW Bora, active financiare de 25.000 de dolari, dar şi un împrumut realizat în anul 2007 de 150.000 de lei.
Printre cei mai avuţi consilieri locali îi mai putem aminti pe democrat liberalii Ionel Agrigoroaiei şi Daniel Oajdea. Primul este acţionar la firmele Aya Sports şi Aya Construct Design împreună cu soţia sa, Antonela Agrigoroaiei, fost consilier judeţean.
Agrigoroaiei locuieşte într-o vilă de peste 8.250 mp în Iaşi şi are opt terenuri, din care trei în oraş, unul dintre acestea ajungând la o valoare de peste 400.000 de euro.
Pedelistul Daniel Oajdea este director general la SC „Concurs“ SRL şi deţine patru terenuri, unul în Iaşi, două în localitatea Păun şi unul în comuna vasluiană Costeşti. Firma „Concurs“, la care soţia consilierului Oajdea este director adjunct, a realizat acum doi ani o cifră de afaceri de peste 2,5 milioane de lei.

Deocamdată săraci
În coada clasamentului din CL se găsesc cei mai tineri consilieri. De exemplu, Anghel Ficu (PNL) susţine că nu are afaceri, are un apartament în Iaşi de 52 mp, iar sursele sale de venit sunt salariul de director la ASS Bucureşti - 21.000 de lei şi banii de la Consiliul Local - 6.000 de lei.
Pesedistul Sorin Iacoban face parte tot din gruul consilierilor „codaşi“. Deţine un apartament de 55 mp, are un salariu de 17.521 de lei şi indemnizaţia de consilier local de 7.034 de lei.

Milionarii de la judeţ
Proaspăt numit în funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, Constantin Adăscăliţei a realizat, în anul 2007, 12 tranzacţii cu terenuri. Fostul viceprimar a vândut terenuri cu aproximativ 160.000 de euro şi a cumpărat altele pe care a plătit aproximativ 100.000 de euro. Adăscăliţei mai deţine două terenuri, în Probota şi în Trifeşti.
La capitolul clădiri, vicele CJ are o vilă de 450 mp pe strada Podişului, în zona şoselei Voineşti, şi o casă moştenită în comuna Probota. Adăscăliţei a mai încasat în 2007 şi o sumă de 16.000 de lei de la Agenţia Naţională de Tineret şi Sport, în urma premiilor obţinute de sportivii legitimaţi la clubul său sportiv. La veniturile de vicepreşedinte de CJ se adaugă şi cele ale soţiei, care este şef serviciu la firma IGS.
Un trend ascendent în venituri proprii a avut şi şeful Oficiului de Cadastru Iaşi, Mugur Cozmanciuc, în prezent consilier liberal judeţean. Acesta s-a ales, după ce a demisionat din Consiliul Local, cu un apartament de 90 mp la Gară şi patru terenuri la Rediu, Bârnova şi Pojorâta, într-un singur an. Toate, spune Cozmanciuc, prin credite şi preţuri bune.
Un alt consilier care ştie să îşi administreze firmele este social democrata, Mirela Dobrensaciuc. Familia femeii deţine nu mai puţin de 12 terenuri: două moştenire în comuna băcăuană Sănduleni, unul în Bârnova, şase în Bucium, două în Copou şi unul în Leţcani, două apartamente în Iaşi şi o casă la Bârnova. În acelaşi timp, este administrator la firma Telmomex SRL.

Latifundiara
Averea Narcizei Nedelcu nu este deoloc de neglijat. Aleasă pe lista consilierilor judeţeni ai PD-L, Nedelcu deţine patru terenuri: două la Miroslava, unul la Movileni şi unul în Iaşi, un apartament în Iaşi şi o casă în Miroslava. Consilierul PD-L este acţionar la patru firme: Mobilplast, Marnig, Mobilguard Security şi Mobil Casa Topo, dar şi membru în consiliul de administraţie la RAJAC.
Lui Nicolae Lupaşcu pare să îi priască trecerea de la PC la PNL. Consilierul judeţean liberal are trei terenuri: unul în Iaşi, unul la Cristeşti şi altul în Ciurea. La avere se mai adaugă o casă în Copou, salariul de membru în Consiliul de administraţie la Salubris, indemnizaţia anuală de 55.000 de lei de la SN Radiocomunicaţii Management şi un venit de 15.000 de lei de la Radio Iaşi, unde este coordonator comunicare.
Printre consilierii judeţeni consideraţi „avuţi“ se numără Cristian Stanciu. Pesedistul se află la al doilea mandat în CJ Iaşi, iar în cursul ultimului an a adunat venituri de peste 40.000 de lei de la cinci firme: FEG Iaşi, SC Top Consult, Net Top, Metconstop şi Prolacom, dar şi indemnizaţia de consilier judeţean.

Tinere speranţe
La polul opus am identificat mai mulţi consilieri judeţeni precum Cătălin Ivan (PSD), Costel Alexe (PNL) sau Cătălin Tudosă (PNL), despre care se poate spune că au tot timpul să „adune“ averi la fel de mari ca ale fruntaşilor topului.De exemplu, Ivan stă în chirie împreună cu soţia sa. Tânărul consilier strânge bani din indemnizaţia de la CJ, un salariu de la Universitatea Al.I. Cuza şi de la fima SC Econgres SRL, la care se adaugă venitul soţiei de la SC Ardaf SA.

 


6 - milioane de lei este indemnizaţia lunară pe care o primeşte un consilier judeţean

 


5 - milioane de lei este indemnizaţia lunară pe care o primeşte un consilier local

 

 

Versiune mobil | completa