Cobălcescu Island

Cobălcescu Island

Tribut pentru profesor

În 1898, în timpul unei expediţii internaţionale în Antarctica, omul de ştiinţă român Emil Racoviţă a denumit una dintre insulele descoperite “Cobălcescu”. A dorit să facă acest lucru ca un tribut adus magistrului său de la Iaşi, profesorul Grigore Cobălcescu, care murise cu câţiva ani mai devreme. Ieşeanul este recunoscut drept unul dintre cei mai reputaţi geologi ai vremurilor sale.

Pinguiuni şi zăpadă

Insula Cobălcescu este situată în partea dinspre Argentina a Antarcticii. Conform puţinelor descrieri, este destul de mică, acoperită cu zăpadă, fiind un refugiu pentru pinguini. Nu este locuită, dar pe teritoriul ei pot fi întâlnite urme care arată că oamenii au venit şi au stat aici în trecut. Specific pentru insulă sunt două vârfuri muntoase. La câţiva kilometri de Cobălcescu se află altă insulă, ambele făcând parte, de fapt, dintr-un arhipelag.

Vizită în prima zi din an

Cobălcescu a fost vizitată cel mai recent pe 1 ianuarie 2008, de o expediţie condusă de belgianul Dixie Dansercoer care încearcă să copie la indigo, inclusiv prin debarcări, expediţia Belgica, din care a făcut parte şi Racoviţă în urmă cu 110 ani.
În acea expediţie au fost membri şi doi exploratori celebri: Roald Amundsen, primul om care a atins Polul Sud, în 1911, şi Frederick Cook care a pretins acelaşi lucru pentru celălalt pol. Interesant este că actualii navigatori şi oameni de ştiinţă vor face măsurători şi le vor compara cu cele ale Belgicăi pentru a observa transformările din Antarctica.
Una dintre cele 20 de debarcări a fost şi cea pe Cobălcescu. Expediţia este în plină desfăşurare.

Ce ghinion!

Din nefericire pentru Cobălcescu şi Racoviţă, în majoritate insula este cunoscută drept “Cobalescou” şi situaţia nu e de azi, de ieri, mărturie fiind o hartă din arhiva expediţiei Belgica unde şi acolo insula poartă acest nume! Ca o palidă consolare, toată lumea recunoaşte însă că istoria ei începe de la Belgica, Racoviţă şi Cobălcescu.

Carieră de excepţie

Născut la Iaşi în 1831, loc unde a şi murit în 1892, Cobălcescu este unul dintre cei mai cunoscuţi geologi şi paleontologi români. A fost membru al Academiei Române şi primul profesor de geologie şi mineralogie la Universitatea din Iaşi. A elaborat cea dintâi lucrare româneasca de geologie, “Calcarul de la Repedea” (1862). I-a avut ca elevi pe Grigore Antipa şi Emil Racoviţă. A făcut cercetări stratigrafice, petrografice şi paleontologice, în special asupra Carpaţilor Orientali. Rezultatele acestor studii sunt cuprinse în lucrarea “Studii geologice şi paleontologice asupra unor tărâmuri terţiare din unele părţi ale României” (1883). În cadrul Facultăţii de Geografie-Geologie de la Universitate există un muzeu ştiinţifico-didactic care îi poartă numele. Muzeul conţine peste 25.000 eşantioane de minerale, minereuri şi roci. Cele mai vechi exponate aparţin colecţiei Krantz cumpărată de Cobălcescu în 1888. Tot Universitatea găzduieşte anual un simpozion care poartă numele profesorului ieşean.
 

 

Versiune mobil | completa