Gârda de Sus - aurul Apusenilor

Gârda de Sus - aurul Apusenilor

Munţii Apuseni sunt cunoscuţi drept „Ţa­ra de Piatră“. Prin fisurile acestei pie­tre a pătruns apa, din ce în ce mai năvalnic, scobind o puz­derie de goluri subpă­mân­tene - ca nicăieri în altă parte a ţă­rii, pe care le-a împodobit apoi cu decoruri fantastice, iar în unele a adăpostit ghe­ţari ce nu se topesc niciodată.Relaxare şi aventură
În munţii Apuseni găsim ce­le mai multe peşteri din România, peste 400. Unele sunt deschise publicului şi pot fi vizitate în prezenţa unui ghid. Altele se adresează celor care vor să se aventureze în necunoscut, iar o parte sunt situri de cercetare ştiinţifică.
Cea mai apropiată zonă de peşteri este Gârda de Sus. Aceasta este situată pe valea superioară a Arieşului, la nord-vest de Câmpeni, fiind stră­bă­tută de DN 75. Distanţa de la Iaşi până în staţiune este de aproximativ 500 de kilometri.

 

Ca de fiecare dată, este indicat să plecaţi dimineaţa, la prima oră, pentru a vă putea caza la prânz. Dacă aţi ales să călătoriţi cu maşina, trebuie să ştiţi că drumul dus - întors, Iaşi - Gârda de Sus, nu necesită mai mult de 60 de litri de carburant.
În staţiune vă aşteaptă mul­te surprize, însă locurile pe care vă invităm să le vizitaţi nu sunt accesibile cu autoturismul.   Drumeţii prin rezervaţiile naturale
Comuna Gârda de Sus este împânzită de cel puţin zece rezervaţii naturale: Peş­terea Scă­rişoara, Pojarul Po­liţei, Cheile Ordâncuşei, Hoan­ca Apei, Avenul de la Tău, Avenul din Şesuri, Izbucul Poliţei, Izbucul Coteţul Dobre­ştilor, Peştera de sub Zgurăşti şi Peştera Poarta lui Ionele.
Pentru a ajunge la Gheţarul Scărişoara, se porneşte din centrul comunei, de unde se desprinde un drum carosabil spre Valea Gârda Seacă, pe care, după 1 km, se ajunge la gu­ra Văii Ordincuşa. De aici se merge pe poteca turistică marcată cu o cruce roşie, care la în­ceput urcă în serpentine strân­se pantele abrupte ale Dea­lu­lui Mumuna, apoi se des­­fă- ­şoară pe unduirile mult mai domoale ale zonei din sud-estul platoului.
După un drum de 8 km, se ajunge la cabana Scărişoara. De aici până la intrarea în peşteră, poteca este marcată cu punct roşu şi are aproximativ 400 de m. Din Valea Ordân­cu­şa se mai desprinde o potecă, marcată cu bandă albastră, în locul numit „Moara lui Ivan“, urcă pantele abrupte ale versantului din dreapta văii şi coboară apoi lin prin pădure, până la cabana Scărişoara.
Amatorilor de drumeţii mon­tane mai lungi le stau la dispoziţie şi alte variante pentru a ajunge la peşteră.Gheţarul Vârtop
Peştera este rezervaţie speologică şi se poate vizita doar în prezenţa ghidului, care stă la Casa de Piatră. Declarată monument al naturii, este de o frumuseţe rară, fiecare centimetru fiind acoperit cu concreţiuni incredibile şi divers colorate. De la intrare, începe o galerie ce duce până la Sala Mare, de unde porneşte o altă galerie de 78 de m, foarte scundă. Apoi, se vede o cascadă de 8 m înăl­ţime şi galeria începe să se îngusteze.

 

Peşterea Poarta lui Ionele
Aceasta se află pe valea Ordân­cuşa, la aproximativ 200 de m de urcat pe o pantă cu grohotiş, care con­­tinuă chiar şi în peşteră. Prin galeriile sale, ajunge la o lungime de 131 de m, şi are şi un lac temporar. Pentru vizitarea ei este nevoie de o sursă de lumină.Şaua Vârtop-Groapa Ruginoasa
Şaua Vârtop reprezintă cum­­păna apelor între bazinele Arieş şi Crişul Negru, la o altitudine de 1.140 m. Aici pără­sim şoseaua, traversăm pârâul şi începem urcuşul de 50 de minute. Se ajunge într-o poiană, de pe care se conturează o şa largă. Ajungem în şa, iar sub noi se vede imensa groa­pă cu rupturi ruginii, Groapa Ruginoasa.
Are o lăţime de cca. 450 de m şi o adâncime de peste 100 de m. Pereţii săi înclinaţi şi muchiile ascuţite converg spre centrul gropii, unde se află un vâlcel (Valea Seacă), care nu poate fi parcurs în aval din cauza săritorilor.
Dincolo de groapa de 4 km se află Poiana Florilor, iar pereţii albi din în depărtare formează Piatra Galbenei.Variante de cazare
Am găsit peste şase variante de cazare pentru cei interesaţi de un concediu în munţii Apuseni. Predomină pensiunile cu două sau trei margarete, care au preţuri cuprinse între 50 (Pensiunea Cristina), 60 (Pensiunea Marydor) şi 90 de lei (Pensiunea Costy şi Pensiunea Fany) pentru o cameră cu pat dublu.
Cât despre servitul mesei la restaurant, preţurile sunt: un mic dejun: - 12 lei/persoană; un prânz: - 20 de lei/persoană; o cină: - 16 lei/persoană.
La capitolul alte servicii, mai putem găsi: plimbarea cu căruţa prin împrejurimi: - 240 de lei/zi; ghid turistic: - 100 de lei/zi; ore de călărit.


Pontul de cazare
Pensiunea Mama Uţa (0726627901) are pregătit un pachet atractiv pentru turişti: un sejur de şapte nopţi, cu trei mese pe zi, ajunge la 400 de lei/persoană. Dacă v-am convins să plecaţi, trebuie să faceţi rezervare cu cel puţin o săptămână înainte.

 

 

Versiune mobil | completa