Senzaţionala „căpuşă“ de la Spitalul de Recuperare

Medicul Sebastian Cozma a făcut parte dintr-o comisie de licitaţie care a atribuit un contract de aproape 2 milioane de euro pentru furnizarea de implanturi cohleare unei firme la care asociat unic este o angajată a soţiei sale

Reputatul medic ORL Sebastian Cozma a făcut parte dintr-o comisie de licitaţie care a atribuit un contract de aproape 2 milioane de euro pentru furnizarea de implanturi cohleare unei firme la care asociat unic este o angajată a soţiei sale. Mai mult, atât firma câştigătoare, cât şi firma soţiei, cu activitate tot în domeniul ORL, au acelaşi număr de fax: numărul de acasă al familiei Cozma. Managerul spitalului, Cristina Dobre, a anunţat că va demara o cercetare disciplinară împotriva doctorului Cozma, suspectat de conflict de interese


Miză uriaşă

Totul a început în luna august 2008, când spitalul a organizat trei licitaţii deschise pentru achiziţia de implanturi cohleare şi proteze auditive. Suma totală: 19,3 milioane RON, care s-au împărţit aproximativ egal: Pecef Tehnica Ploieşti 6,3 milioane, Medicare Technics Bucureşti 6,5 milioane şi Implant Romania Iaşi 6,4 milioane RON. Durata contractelor: patru ani, banii venind de la Ministerul Sănătăţii, în tranşe. 
Dacă primele două firme sunt nume mari în branşă - de exemplu, în 2007 Pecef Tehnica a avut o cifră de afaceri de 30,2 milioane RON, iar Medicare Technics de 41,2 milioane RON -, în ceea ce priveşte firma ieşeană - surpriză totală.


De nicăieri
IEŞEANUL a aflat că asociatul unic de la Implant Romania, Iulia Vîrnă, are 24 de ani şi a preluat firma în luna iulie 2007, doar cu 3 luni înainte de a câş-tiga o primă licitaţie la Recuperare - una de 330.000 RON în octombrie 2007 la care au câştigat câte un lot şi cele două firme de mai sus. De precizat că cifra de afaceri a Implant Romania SRL în 2007 a fost de 360.000 RON, iar în 2006, pe vremea foştilor acţionari (doi soţi, dintre care femeia, de profesie stomatolog, a plecat în străinătate, acesta fiind şi motivul înstrăinării firmei către Vîrnă) a fost de 0 RON. Ulterior, în aprilie 2008, firma a mai obţinut un contract la Recuperare, după o cerere de ofertă: 135.600 RON. Cum de a ajuns această tânără ca în decurs de câteva luni să se bată cot la cot cu marii furnizori de implanturi şi proteze auditive? Într-o adresă trimisă IEŞEANULUI de către conducerea spitalului, adresă referitoare la licitaţia de 6,4 milioane RON, se spune că „s-a solicitat o declaraţie privind cifra de afaceri în domeniul de activitate aferent contractului precum şi lista principalelor livrări de produse“. Cel mai probabil, Implant Romania a invocat cele două contracte de mai sus.


Şase apropieri
Şi totuşi, o posibilă explicaţie ar putea fi doctorul ORL de la Spitalul de Recuperare, Sebastian Cozma. Membru al comisiei de licitaţie care a atribuit contractul de 6,4 milioane RON firmei Implant Romania, dar şi al celei prin care aceasta a primit contractul de 135.600 RON, el este legat prin mai multe fire de juna Iulia Vîrnă:
1. Proaudiologica SRL, firma la care asociat unic este soţia sa, Dima Cozma Lucia Corina (şi ea medic la Recuperare) care ca angajată pe Vîrnă, conform unui CV postat chiar de ea pe Internet, pe www.linkedin.com.
Ulterior contactării de către IEŞEA-NUL a doctorului Cozma, ea şi-a schimbat profilul, eliminând numele firmei.
2. Obiectul de activitate al Proaudiologica SRL şi al Implant Romania SRL este acelaşi: domeniul audiologiei. De menţionat că doamna Cozma este
medic cardiolog.
3. Proaudiologica SRL are un punct de lucru în Vaslui, locul de baştină al Iuliei Vîrnă.
4. Iulia Vîrnă este studentă la secţia de Audiologie de la UMF, la care predă şi Sebastian Cozma.
5. Numărul de fax al celor două firme, conform Registrului Comerţului, este acelaşi, fiind de fapt numărul de acasă al soţilor Cozma.
6. Sunând la „numărul pe fix“ al Implant Romania, reporterul IEŞEANULUI a primit următorul răspuns: „Ce firmă? Aaa. Trebuie să vorbiţi cu domnul doctor Sebastian Cozma“ şi ni s-a dat numărul de telefon mobil al acestuia.


„Mă doare mintea.“
Pus în faţă cu toate aceste conexiuni, managerul Spitalului de Recuperare, Cristina Dobre, a declarat că „Mă doare mintea. Nu mă aşteptam la aşa ceva din partea doctorului Cozma. Doar nu face foamea. Voi începe o cercetare disciplinară împotriva sa pentru a vedea dacă a avut loc sau nu un conflict de interese. Dintre toţi specialiştii noştri, doctorul Cozma este cel mai bun pe partea tehnică a implanturilor şi a protezelor auditive şi este primul care are acces la filele de buget unde sunt prevăzuţi banii pentru contracte. Îl voi chema la mine să avem o discuţie“. Înainte de licitaţie, Cozma a semnat o declaraţie de confidenţialitate şi imparţialitate, în care se arăta că „nu am niciun interes de natură să afecteze imparţialitatea pe parcursul procesului de verificare/evaluare a candidaturilor/ofertelor“. 
Doctorul Cozma a pretextat faptul că este extrem de ocupat şi de aceea nu are timp pentru a purta un dialog pe tema licitaţiei, dar a precizat că din punctul lui de vedere nu a fost în conflict de interese, fapt certificat şi de un notar pe care l-a consultat în trecut. Ulterior, deşi s-a convenit trimiterea întrebărilor pe e-mail, Cozma nu a mai trimis răspunsurile. În ceea ce o priveşte pe Iulia Vîrnă, numărul de telefon mobil indicat la Registrul Comerţului figurează ca neconectat, nici ea nu a răspuns la întrebările trimise pe e-mail-ul personal.


Posibilă anchetă a procurorilor
Procurorul-şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, Iulian Ispir, în a cărui competenţă se află infracţiunile de conflict de interese, a luat act de dovezile prezentate de IEŞEANUL şi a precizat că „Un verdict oficial în legătură cu cazul expus poate fi dat doar în urma administrării de probe şi a analizării lor“, existând posibilitatea să se autosesizeze în acest caz, după publicarea lui în IEŞEANUL. Unul dintre aspectele cercetate ar putea fi şi dacă membrii conducerii au fost complici/au ştiut despre această inginerie.
Până în prezent, din cele 6,4 milioane RON, Implant Romania a încasat deja 591.000 RON RON. Este suma cea mai mare plătită de Spitalul de Recuperare în acest an uneia dintre cele trei firme care au câştigat licitaţiile din august.


 


Secţia ORL - un brand al Spitalului de Recuperare
Operaţiile în domeniul deficienţei de auz efectuate în trecut la acest spital au făcut ocolul României. Astfel, aici s-a făcut primul implant cohlear din ţară, în anul 2000, de către profe-sorul Dan Mârţu. Beneficiar, un preot care surzise în urma unei răceli. Apoi, în februarie-martie 2008, aici s-a efectuat în premieră naţională un implant cohlear la ambele urechi, doctorul Cozma fiind unul dintre artizanii acestei operaţii. 

 


"Fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani, sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă."
- Art. 253 indice 1 Cod Penal, care se referă la conflictul de interese

 

 

Versiune mobil | completa