Ţepele din vremea crizei

Şnapanii câştigurilor pe timp de criză

Premii pe loc, furt de identitate şi conturi bancare golite sunt doar câteva dintre găselniţele şarlatanilor pentru a-şi dezvolta afacerile.


În plină perioadă de criză, câţiva „băieţi deştepţi“ au pus la cale tot felul de a­faceri mai puţin curate, cu scopul de a se îmbogăţi peste noapte, fără prea mult efort. Indivizii au inventat portiţe prin care să-şi dezvolte societăţile - diferite şiretlicuri, transformate în oferte mai mult decât tentante - momeli sigure pentru cei naivi.1. Răzuiţi şi câştigaţi... experienţă
Săptămâna trecută, câţiva ieşeni au găsit în cutiile poş­tale cu un fluturaş aducător de câştiguri pe loc, fără tragere la sorţi. „Un weekend la Neptun - all inclusive“, „un expresor de cafea“, „un cuptor cu microunde“ sau „un telefon mobil de ultimă generaţie“ erau, potrivit firmei organizatoare, marile premii dobândite „doar“ prin răzuirea flutura­şului transformat în „loz câştigător“.
Totul s-a dovedit a fi o strategie bine gândită de atragere a potenţialilor cumpă­ră­tori de produse electrocasnice. Şi asta pentru că, pe verso, era un nu­măr de telefon, desigur, cu tarif special de 1,5 euro/minut, la care trebuia să suni şi să co­manzi un produs cu preţul cu­prins între 285 şi 495 de lei. Doar aşa puteai să îţi alegi unul dintre marile premii menţionate mai sus.
Un alt şiretlic folosit de orga­nizatori erau cele 2.000 de premii puse la bătaie, în valoare de 300 de lei, care, potrivit regulamentului, constau într-un curs de lim­ba engleză sau germană pe care îl puteai primi prin poştă cu taxele de transport suportate de beneficiar sau, prin e-mail.
„Dacă găsiţi cuvântul «câş­ti­gător» în caseta răzuibilă, atunci sunaţi la numărul de telefon afişat pe talon, apelabil în reţelele de telefonie fixă şi mobilă, sau trimiteţi un e-mail cu datele personale şi sunteţi automat câştigătorul unui premiu în valoare de 300 de lei“, era menţionat în acelaşi regulament.
Conform site-ului Ministerului de Finanţe, firma „generoasă“ a fost înfiinţată în Bucu­reşti pe 26 ianuarie anul a­cesta.
Tot acolo apărea şi persoana de contact, care nu -au a­rătat deloc încântată să dez­vă­luie tainele provenienţei acestor premii, apărute ca din senin. „Aveţi toate detaliile pe ta­lon. De asemenea, aveţi un număr de telefon la care pu­teţi să sunaţi şi să câş­tigaţi, dar şi o adresă de mail la care puteţi trimite datele dumneavoastră.
Mai multe informaţii nu vă pot oferi“, a răs­puns o voce de băr­bat, vizibil iritată de în­tre­bări.

 

2. Furt de informaţii bancare
Un alt caz, de această dată cercetat de poliţie, este atacul de tip „phishing“.
De câteva săptămâni, o par­­te din cei care au conturi la Raiffeisen Bank sunt asaltaţi cu diferite e-mail-uri sau spam-uri care îndeamnă la divulgarea datelor personale. „Phishing“ este o fraudare a informaţiilor bancare. De obicei, apare ca un presupus mesaj de la bancă, în care ţi se spune că trebuie să comunici sau să introduci informaţiile tale confidenţiale. Astfel, ele sunt capturate de către necunoscuţi sau răuvoitori (parolă de acces, număr card etc).
Listele cu adrese de e-mail circulă pe Internet şi sunt schimbate în mod frecvent în­tre hackeri.
În fiecare e-mail primit de la falşii lucrători bancari există un link. Odată accesat, acesta trimite la un site aproape identic cu cel al băncii.
Atunci când Raiffeisen Bank a fost sesizată de astfel de portiţe găsite de hackeri, site-urile au fost închise. Dar până acum nu a fost suficient.
Mai mult, toate aten­ţio­nările băncii referitoare la furtul identităţii au fost o ar­mă de atac convenabilă pentru hackeri. Aceştia au trimis e-mail-uri de atenţionare că­tre clienţii bancari prin a­ce-e­aşi metodă.
„Raiffeisen Online nu va solicita niciodată toate cifrele din seria cardului de debit sau PIN-ul acestuia. Angajaţii  băn­cii Raif­feisen nu vor solicita niciodată divulgarea parolei şi a codului de utilizator. Într-un asemenea caz, rugăm clienţii noştri să contacteze serviciul suport. Banca noas­tră nu va trimite niciodată e-mail-uri sau sms-uri prin care să solicite accesarea de adrese URL sau link-uri pentru a te conecta la Raiffeisen Online“, a spus Oana Avramescu, ofiţer suport clienţi Raiffeisen Bank.3. Maşinile de cusut la preţ de apartament

Un alt caz întâlnit la sfâr­şitul anului trecut în Iaşi a fost acela al achiziţionării de ma­şini de cusut Singer la preţuri comparabile cu cele ale apartamentelor.
Pe stâlpii din mai multe car­tiere din oraş au fost afi­şa­te câteva anunţuri de tipul „Colecţionar german, cumpăr maşini de cusut marca Singer, se oferă 45.000 - 50.000 euro, iar plata se face pe loc la domi­ciliu!“.
Credibilitatea unui astfel de câştig „miraculos“ pe spatele unei singure maşini de cusut, cât valoarea unui apartament cu o cameră sau chiar două din oraş, a fost pusă la îndoială chiar de vocea feminină de la celălalt capăt al firului.

Escrocheria avea următorul parcurs: sunai, spuneai că ai o astfel de maşină de cusut în casă şi erai rugat să citeşti la telefon seria de pe spatele ma­şinii. După ce divulgai numere­le de serie, doamna exclama: „Senzaţional! Aţi câştigat 45.000 de euro!“.
Mai trebuia să îndeplineşti o singură condiţie, extrem de uşoară: ţeparii te rugau să gă­seşti o maşină de cusut cu o se­rie similară, cu cea pe care o aveai deja. După câteva ore, e­rai apelat: „Am găsit-o noi, ui­te, te duci în oraş, te vezi cu pr­o­prietarul şi o cumperi!“ Cu gân­dul la premiul cel mare, persoana se chinuia să o cumpere. Afla stupefiată că maşina de cusut similară cu cea pe care o are în casă costă 15.000 de euro.
Pasul următor, împrumutul în bancă pentru a face rost de bani. Plăteşte maşina de cusut şi sună la telefonul „miraculos“. Aici, surpriză: nici cel cu premiul, nici celălalt personaj nu mai sunt de găsit.4. SMS-urile false - primul loc în Iaşi
Fruntaşe în topul în­şe­lă­ciunilor produse pe raza ju­deţului Iaşi sunt sms-urile aducătoare de câştiguri substanţiale în bani şi electrocasnice.

Conform purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Ju­de­ţean de Poliţie Iaşi, Virginia Pralea, în anul 2008 şi la începutul lui 2009 s-au înregistrat cele mai multe plângeri pe a­ceastă temă. „Sunt persoane care au pierdut şi câteva sute de lei trimiţând acele coduri de reîncărcare falşilor reprezentanţi de firme“, a spus Pralea.
Tot pe un loc fruntaş al recla­maţiilor la IJP Iaşi se află şi presupuşii reprezentanţii E.ON, care intrau în locuinţele persoanelor în vârstă (între
67 - 82 de ani) şi le percepeau a­numite taxe pentru schimbarea contoarelor de curent e­lectric, apoi dispăreau fără ur­mă.
„De fiecare dată, aceste per­soane erau bărbaţi bine îm­brăcaţi care sunau la uşă, se recomandau a fi de la E.ON, venite să încaseze diferite taxe. Victimele alese erau persoane în vârstă care nu se informau nici de la TV, nici din ziare despre aceste cazuri sem­nalate de alţi păgubiţi“, a completat Virginia Pralea.
Alte cazuri de înşelătorie anchetate de poliţiştii ieşeni au fost acele chilipiruri oferite în staţiile de tramvai şi autobuz, de persoane necunoscu­te. De această dată, victimele erau copiii care aveau la ei diferite aparate (mobil, mp3 player, iPod etc).     

 

Naivitatea este încă valabilă
În ciuda uluitoarei creşteri a cunoştinţelor în domeniul ştiinţei şi a diferitelor mijloace de informare (presă scrisă, TV, radio), oamenii sunt la fel de naivi ca în orice alt moment al istoriei. Dorinţa de câştig întunecă judecata.
În plus, s-a observat clar şi faptul că educaţia pare a avea un aport extrem de mic asupra disponibilităţii de a crede în ceva. 
Nu există, de fapt, nicio justificare a afirmaţiilor conform cărora oamenii mai puţini pre­gătiţi ar avea o anumită pre­dispoziţie în a crede în ce­va supranatural, iar cei care au absolvit instituţii de învă­ţământ superior ar fi mai puţin creduli.
Concluzia este că naivitatea nu face discriminare şi că este încă valabilă în epoca modernă.

 


Ai firmă, poţi închiria un număr cu tarif special
Orice persoană care deţine o societate poate merge la o reprezentanţă de telefonie mobilă sau fixă pentru a înregistra şi închiria un număr de telefon cu tarif special. Costurile unor astfel de numere sunt în funcţie de opţiunea aleasă. Cel mai uşor este să închei un contract cu o firmă de telefonie mobilă, faţă de cea mai veche companie de telefonie fixă din ţară.


Sfaturi utile
-    Ai primit în poştă o ofertă tentantă cu premii pe loc, gândeşte-te de trei ori înainte de a urma instrucţiunile de pe talon.


-    Verifică, pe cât posibil, autenticitatea concursurilor, iar dacă ai îndoieli anunţă autorităţile pentru a nu intra în capcana escrocilor dornici de îmbogăţire.


-    Nu divulga nimănui parola şi informaţiile legate de securitatea conturilor tale; banca nu te va contacta niciodată să ţi le solicite; dacă eşti contactat prin
e-mail sau telefon pentru a ţi se cere aceste date, este cu siguranţă o fraudă.


-    Dacă ai un cont bancar online, schimbă parola şi codul de utilizator în caz că bănuieşti că le cunoaşte şi altă persoană.


-    Verifică-ţi în mod regulat conturile.


-    Evită, pe cât posibil, să intri în jocul câştigurilor uşoare; s-au dovedit a fi, de cele mai multe ori, şiretlicuri financiare.

 

 

Versiune mobil | completa