Tradiţie şi cultură la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

Tradiţie şi cultură la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

"Textul biblic îl aşează pe cercetător, cititor, rugător, în lumea tulburătoare a naşterii umanităţii, a zbaterii ei între bine şi rău. Apropierea de textul biblic aduce însă şi riscul îndepărtării religiei de credinţă, a cuvintelor de Cuvînt", a rostit astăzi, 12 noiembrie 2010, Î.P.S. Teofan, Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, în cuvântul de deschidere a celei de-a treia ediţii a Conferinţei Naţionale "Text şi discurs religios", organizată la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi."Trăiesc bucuria că asist la formarea unei tradiţii pentru că această inedită conferinţă tinde să devină o frumoasă tradiţie", le-a spus participanţilor, în cuvântul de bun venit, prof. univ. dr. Vasile Işan, Rectorul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi. Din partea conducerii Facultăţii de Litere, Prof. univ. dr. Lăcrămioara Petrescu, le-a urat invitaţilor "bun venit în această vară de noiembrie" şi "succes în împărtăşirea textului sacru".


Comunitatea prezentă în Aula "Mihai Eminescu" l-a audiat pe Academicianul Răzvan Theodorescu, a cărui comunicare, "Text şi imagine în vechea civilizaţie a românilor", a deschis lucrările Conferinţei. "Există un paralelism fundamental între a scrie şi a vedea. Ceea ce o societate scrie şi ceea ce o societate vede, de multe ori, sunt lucruri similare", a spus acesta în introducerea prezentării sale. Argumentele pe care prezentul societăţii româneşti le oferă pentru această afirmaţie reflectă decăderea relaţiei text-imagine în societatea actuală, după cum a precizat Academicianul Răzvan Theodorescu: "Trebuie să fim atenţi la ce vede şi ce scrie societatea românească. Telenovele de astăzi sînt simboluri ale unei vizualităţi decăzute care corespunde unor scrieri decăzute".

Cea de-a doua lucrare prezentată în plenul Conferinţei, "Logos, Scriptură şi vindecarea cuvîntului", a fost susţinută de pr. Prof. univ. dr. Vasile Mihoc, prodecanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă de la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. "Epoca noastră e una a comunicării, dar asistăm la neputinţa cuvîntului de a crea punţi între sufletele oamenilor. Cuvîntul pare a-şi fi trădat menirea", a arătat părintele profesor.


La lucrările care continuă pe 12 noiembrie şi 13 noiembrie 2010, participă peste 70 de profesori, cercetători şi doctoranzi din cele mai importante centre universitare româneşti. Lucrările se desfăşoară în secţiunile "Traducerea textului sacru", "Retorica discursului religios" şi "Literatura şi sacrul".

Programul manifestării este afişat pe pagina de internet a Conferinţei, www.cntdr.ro. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional şi Primăria Municipiului Iaşi. Buna desfăşurare a manifestărilor este asigurată de Romsoft, Grupul Terra, Antibiotice, Grupul Stef, Cabinet Parlamentar <Petru Movilă>, Remina, Ceramica Iaşi, ABV Invest. Organizatorii conferinţei le mulţumesc sponsorilor pentru sprijinul acordat în realizarea acestui eveniment.

 

 

Versiune mobil | completa